banner banner banner

Mi az allergia?

2023. July 26

Amilyen bosszantó, pont olyan egyszerű az allergia kiváltó oka!

Az allergia olyan állapot, amikor az immunrendszer túlzottan erős reakciót mutat bizonyos anyagokra, melyek általában ártalmatlanok vagy gyengén károsítóak lennének az egészséges emberek számára. Ezeket az anyagokat, amelyek az allergiás reakciót kiválthatják, allergéneknek nevezzük.

Az immunrendszer normális esetben megvédi a szervezetet a kórokozóktól és a káros anyagoktól, a baktériumoktól és vírusoktól. Az allergiás reakciók azonban olyan anyagokra is kialakulhatnak, amelyek nem jelentenek valódi veszélyt az egészségre, mint például pollen, penészspórák, poratkák, állati szőr, egyes ételek (pl. diófélék, tejtermékek, tojás, hal, stb) vagy bizonyos gyógyszerek (pl. penicillin).

Az allergiás reakció akkor következik be, amikor az immunrendszer egy allergénre túlzottan erős választ ad, és immunreakciókat indít el. Ezek a reakciók a hisztamin és más vegyi anyagok felszabadulásával járnak, amelyek viszketést, duzzanatot, bőrpírt, orrdugulást, könnyezést, tüsszögést, köhögést vagy más tüneteket okozhatnak. A tünetek súlyossága és jellege változó lehet, és az allergén típusától, az érintett testrésztől és az egyéni érzékenységtől függ.

Az allergiás reakciók lehetnek enyhék, mint például az allergiás nátha, de súlyosak is, mint például az anafilaxiás reakció, mely életveszélyes állapot. Az allergiákat számos módon lehet kezelni, többek között antihisztaminokkal, szteroidokkal, vagy a legegyszerűbben allergének elkerülésével.

Fontos megjegyezni, hogy az allergiás reakciók mindenkinél különbözőek lehetnek, ezért az allergiás állapotok diagnózisát és kezelését szakembernek kell elvégeznie. Klinikánkon dr Rónai Zoltán allergológus rendel, aki három évtizedes hazai és nemzetközi (kanadai, amerikai, svéd) tapasztalattal gyógyítja betegeit. Időpontot IDE kattintva foglalhat hozzá.

Olvasson tovább:

Dr Rónai Zoltán bemutatkozása

Milyen panaszokkal keresse fel allergológia szakrendelésünket?