banner banner banner

REUMA A SOKARCÚ NÉPBETEGSÉG

2023. September 24

A reumatológia a mozgásszervi betegségek konzervatív, azaz nem műtéti kezelésével foglalkozó szakterület. Ide sorolhatók a csontok, ízületek, az izmok, szalagok, inak, valamint a gerinc, a porckorongok különféle betegségei. A reumatológiai kórképek jellegzetes típusai a gyulladásos és a kopásos ízületi betegségek. A reumatológus feladata a népbetegségnek számító csontritkulás megelőzése, felismerése és kezelése is.

A reumatológia az autoimmun és anyagcsere eredetű gyulladásos megbetegedések gyógyításában is fontos szerepet játszik, hiszen több autoimmun kórképről egyértelműen megállapítható, hogy mozgásszervi és kopásos ízületi problémákat okozhat. Napjainkban a lakosság több, mint 50%-a küzd hát panaszokkal. Mivel a panaszok nem életkor-specifikusak, így minden korosztály számára hasznos lehet a reumatológiai kivizsgálás. 

Főbb reumatológiai betegségek:

- arthrosis: kopásos ízületi betegség, melynek következtében az izületekben a csontok felszínét borító porc elvékonyodik. Az ízület fájdalmas, duzzadt, deformálttá válik, mozgásterjedelme beszűkül.

- ínhüvelygyulladás: jelentkezhet a kézfejen, a csuklón, a lábfejen, a bokánál, gyakran túlerőltetés következtében.

- köszvény: anyagcsere zavarból adódó betegség, a vérben lévő emelkedett húgysavszint miatt húgysavsó jelenik meg az ízületben, annak gyulladását okozva.

- csontritkulás (osteoporosis): a csontanyagcsere zavara, mely lehet időskori vagy egyéb okból kialakuló állapot, a csontok ásványi anyag tartalma, így annak szilárdsága csökken, törések kísérhetik.

- discopathia: a porckorong kopásos betegsége, melynek során a porckorong veszít víztartalmából, kitüremkedhet, annak megfelelően tüneteket okozva: végtagba sugárzó fájdalom (isiász, hernia, cervicobrachialgia, lumoischialgia), zsibbadás, végtaggyengeség, vizelet-széklettartási panasz).

- spondylosis: a csigolyák közti távolság csökkenésével az azokat összekötő szalagok meszesedésével jár. Érintheti a gerinc nyaki, háti, ágyéki szakaszát is.

- spondylitis ankylopoetica (Bechterew-kór): a gerinc gyulladásos betegsége, hajnali gerincmerevséggel, mozgásra enyhülő és pihenésre fokozódó fájdalommal.

- spondylarthropathiák: szembetegséghez (uveitis), bőrbetegséghez (pikkelysömör, psoriasis), gyulladásos bélbetegséghez (Crohn, colitis ulcerosa) társuló gerincbetegség.

- rheumatoid arthritis: autoimmun betegség, sokizületi gyulladás jellemzi, mely gyakran szimmetrikus, az izületek megduzzadásával és deformálódásával jár.

- lupus (SLE): ez az autoimmun betegség általános tünetekkel jár (láz, gyengeség), melyekhez az immunrendszer által megtámadott szervhez köthető tünetek, ízületi panaszok (fájdalom, mozgáskorlátozottság) társulnak.

- Sjögren-szindróma: szintén autoimmun betegség, mely fájdalmas sokízületi gyulladást okoz, más egyéb tünetek mellett (szem- és szájszárazság, légutak szárazsága, emésztőszervi és nőgyógyászati szervek csökkent funkciója).