banner banner banner

Nyári fülproblémák

2023. August 1

Nyáron a fülünknek is lehetnek különféle problémái, különösen azoknak, akik gyakran úsznak, vagy sok időt töltenek a víz közelében. Íme a leggyakoribb esetek:

 

Allergiás reakció: olyan fülpanasz, amelyet a nyári pollenallergia okoz. Az allergiás reakciók miatt a fül is duzzadt és irritált lehet.

Víz a fülben: a víz bejutása a fülbe úszás közben gyakran előfordul. Ez rövid ideig tartó kellemetlenséget és hallástompulást okozhat.

Úszófül: Ez egy fülgyulladás típus, amelyet a vízben lévő baktériumok okozhatnak. A meleg és nedves környezet segíti a baktériumok elszaporodását a fülben, ami irritációt, fájdalmat és duzzanatot okozhat.

Bedugult fül: az okai általában egyszerűen magyarázhatóak. Általában fizikai akadály, kiegyenlítetlen fülnyomás, vagy valamilyen fertőzés, gyulladás okozhatja. Nyáron gyakran maradhat víz a fülben, de másik gyakori ok a fülzsír, ezen kívül váladék, vagy a gyerekeknél idegen test is gátolhatja a hallást.

Középfül gyulladás: baktérium vagy vírusfertőzés következtében a középfülgyulladás tünetei jelentkezhetnek, amelyek gyakran "húzódnak a fülre". Ilyenkor a felső légutak, az orrüreg vagy a garat megfázásos eredetű gyulladása terjed át a fülkürtön keresztül a középfülre. A fülkürt rövidsége miatt gyerekeknél gyakrabban, de felnőttkorban is előfordulhat. A betegséget erős fülfájás, rossz hallás, láz és levertség jelzi.

Hallójárat gyulladás: oka a fül gyakori felázása. A meleg és túlzott nedvesség gyengítheti a hallójárat bőrének védőrétegét, ami fertőzéshez vezethet. A hallójárat-gyulladást általában baktériumok vagy gombák okozzák, a betegséget a hallójárat beszűkülése és erős fájdalom jelzi. 

 

Fontos, hogy a fülpanaszokat ne hagyjuk figyelmen kívül és szakorvoshoz forduljunk, ha bármilyen fülprobléma jelentkezik. A korai diagnózis és megfelelő kezelés segíthet elkerülni a kellemetlenségeket és a szövődményeket. Klinikánkon három nagy tapasztalatú orvos: dr Dávid Tibor, dr Elhag Mohamed és dr Pap István fül-orr-gégész rendel. Időpontot IDE kattintva foglalhat hozzájuk.

 

Olvasson tovább:

- dr Dávid Tibor bemutatkozása

- dr Elhag Mohamed bemutatkozása

- dr Pap István bemutatkozása

 

- Milyen panaszokkal keresse fel fül-orr-gégészeti szakrendelésünket?